Dakpannen schoonmaken

Indien uw woning in een boomrijke omgeving staat, en deze bomen met name aan de noordelijke kant van uw huis staan, kunt u het best kiezen voor dakpannen met een volledige oppervlaktebehandeling. Dit voorkomt vervuiling zoals de groei van mos en algen op de dakpannen.

Voorbeelden van dakpannen met een volledige oppervlaktebehandeling zijn bijvoorbeeld geglazuurde dakpannen. Een geglazuurde dakpan heeft een glasachtige deklaag welke de aanhechting van mos en algen op de pan bemoeilijkt en zijn zowel in mat als glanzend verkrijgbaar.

 

Soorten dakpan vervuiling

Een veel voorkomende vervuiler van de Nederlandse daken zijn korstmossen-, mos- en algengroei, atmosferische vervuiling en vogelpoep. Deze soorten vervuiling komen bijna altijd in combinatie met elkaar voor.

Algen
Algen komen op alle daken voor. Het zijn eencellige organismen die op na enkele jaren zichtbaar worden in de vorm van een groene of grauwe sluier. Algen groeien goed op vochtige plaatsen, dus de lang vochtig blijvende dakpannen vormen een prima voedingsbodem voor de alg. Algen zijn pioniers, indien u de algen niet tijdig verwijderd zullen er ook mossen en korstmossen gaan groeien.

Mossen
Om niet uit de drogen groeien mossen graag op vochtige plaatsen. Ze hechten zich met hun kleine wortels vast in de poriƫn van de dakbedekking. Omdat er ook vocht in de wortels opgeslagen wordt bestaat de kans dat dit vocht in de winter uitzet en zo de structuur van de dakpannen beschadigd.

Korstmossen
Een minder bekende maar vaak voorkomende vervuiling op dakpannen is de korstmos. Korstmossen zijn er in vele vormen, kleuren en varianten.
Eigenlijk is de korstmos geen mos, maar een symbiose (samenwerking) van schimmels en algen. Ze komen voor in de kleuren geel, oranje, rood, grijs, grijsgroen, bruin en zwart en groeien vaak dicht tegen de ondergrond. daarom de naam korstmos.

Vogelpoep
Vooral de poep van duiven zorgt voor overlast op de Nederlandse daken. Het ontsiert het dak, vormt een risico voor de gezondheid en vormt tevens een voedingsbodem voor bepaalde algen en korstmossen.

Indien u geen hoogtevrees heeft en uw dak makkelijk bereikbaar is, dan kunt u uw dak makkelijk zelf schoonmaken en ontmossen. Bij het volgen van de juiste werkwijze zal dit niet langer dan een dag in beslag nemen.

 

Stap 1: Een schimmelwerend product aanbrengen

De eerste fase staat in het teken van het doden en verwijderen van de schimmels en mossen. Hiervoor zijn speciale schimmelwerende producten verkrijgbaar zoals "Anti-Mos" van Aquaplan (richtprijs 21,95 euro voor 6 liter) of "Anti-Mos" van Rubson (richtprijs 21,45 euro voor 5 liter). Het product kan aangebracht worden met een borstel, een rol of een verstuiver.

Het aanbrengen van het product moet zeer systematisch en met voldoende schimmelwerend middel gebeuren. De gemiddelde dosering is een deciliter tot een halve liter per vierkante meter. De schimmelwerende producten zijn niet giftig en vergen dus ook geen bijzondere beschermingsmaatregelen.

Nadat het middel is aangebracht moet u gemiddeld tussen de 15 minuten en een uur wachten, (zie gebruiksaanwijzing) zodat het product kan inwerken.

Tip:Bekijk eerst het weerbericht voordat u aan de slag gaat. Indien het gaat regenen kunt u namelijk weer van voor af aan beginnen!

 

Stap 2:Het reinigen van de dakpannen

In deze fase gaat u het dak daadwerkelijk reinigen. Hiervoor kunt u een hogedrukreiniger of een borstel met tuinslang gebruiken. Indien u gebruik maakt van een hogedrukreiniger, let er dan op dat u niet door de kracht van de straal de dakpannen van het dak af spuit.

Let op: Niet alle dakpannen zijn geschikt om met een hogedrukreiniger gereinigd te worden. Vraag dit na bij de leverancier. Daarnaast zijn er dakpannen van vezelcement (oude golfplaten en kunstleien) die asbest bevatten. Deze mogen i.v.m. verspreidingsgevaar van het asbest niet met een hogedrukreiniger gereinigd worden. Er bestaat een risico dat asbestvezels in de open lucht ontsnappen.

Een schimmelwerend product mag wel aangebracht worden. U zult dan net zo lang moeten wachten totdat de mossen door weer en wind van het dak gespoeld worden. Dit duurt gemiddeld tussen 3 en 6 maanden.

 

Stap 3: Het aanbrengen van een vochtwerend product

De derde stap is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Indien u geen geglazuurde dakpannen heeft kunt u overwegen een vochtwerend middel aan te brengen. Hiermee voorkomt u dat het mos weer terug komt. Indien goed aangebracht, blijft uw dak zeker tien jaar schoon.

Helaas zijn deze producten niet goedkoop, u moet rekenen op een bedrag van ongeveer 9 euro per liter (Technicide Trio van Technichem).

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties