Welke soorten dakpannen bestaan er?

Er bestaan 2 soorten dakpannen:: de gebakken keramische dakpannenwelke al honderden jaren gebruikt worden en de betonnen dakpannen welke ook wel snellegers genoemd worden. Snellegers hebben als voordeel dat ze minder werken en over get algemeen war goedkoper zijn. Gebakken dakpannen hebben toch vaker de voorkeur omdat ze meestal mooier gevonden worden.

Holle dakpan

Dit type dakpan heeft een waterafvoerend gedeelte met een gebogen vorm welke  geen sluiting kent. Dit type dakpan is geschikt voor daken met een minimum helling (met een dicht onderdak) van 25°.

Holle dakpan met sluitingen

Pan met een gobogen waterafvoerend gedeelte, de kopsluting loopt met het pannenlichaam mee. Dit type pan geeft het dakvlak een golvend uiterlijk en is geschikt voor daken met een flauwe en een steile helling. De minimum dakhelling (met dicht onderdak) ligt tussen 22° en 25° afhankelijk van het  model.Bijvoorbeeld VH, VHV, OVH.

Dakpan met lichte golving en sluitingen

Pan met vlakke sluitingen en een vlak waterafvoerend vlak. Dit type pan is voorzien van een wel waardoor het dakvlak een licht golvend uiterlijk krijgt. De dakpan kan gebruikt worden voor daken met een flauwe als met een steile helling. De minimum dakhelling (met dicht onderdak) ligt tussen de 20° en 25°, afhankelijk van het model.Bijvoorbeeld Flach Dach pan, Alegra.

Platte dakpan met ribben en sluitingen

Dit type dakpan heeft vlakke sluitingen. Het waterafvoerend vlak is voorzien van een centrale rib die de dakpan erg sterk maakt. De vorm van de platte dakpan geeft het dakvlak een licht golvend uiterlijk. De platte dakpan kan gebruikt worden voor daken met een minimum helling (met dicht onderdak) van 25°.Bijvoorbeeld Tradie 13.

Platte dakpan met sluitingen

Pan met vlakke slutingen en vlak waterafvoerend vlak. Dit type pan gheeft het dakvlak een vlak uiterlijk. De dakpan kan gebruikt worden op daken met een minimum helling (met dicht onderdak) tussen 24° en 35°, al naar gelang het model. Bijvoorbeeld Actua, Vauban.

Tegelpan

De tegelpan wordt ook welleipan genoemd. Het is een kleine platte dakpan zonder sluitingen. Ze worden in de breedte richting kruislings over elkaar gelegd. In de hoogte (lengte richting) moeten onderliggende naden worden gedicht, waardoor slechts 1/3 van de leipan zichtbaar blijft. De pan geeft het dakvlak een vlak uiterlijk. De tegelpan is alleen geschikt voor daken met een minimum dakhelling (met dicht onderdak) van 35°.Bijvoorbeeld Leipan 301.

Zie ook:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties