Boomse pannen zijn kleidakpannen, gemaakt van de meest natuurlijke grondstoffen. Dit is ook een van de grootste verschillen met betonnen dakpannen. De klei waarvan de Boom dakpannen worden gemaakt komt uit de grond en bevat geen toevoegingen. Dit maakt de Boom dakpannen van nature een duurzaam product. Bovendien is klei een uiterst duurzaam materiaal. Daarom kunt u er gerust van uitgaan dat Boomse dakpannen tientallen jaren mee kunnen gaan. Zo zult u ze niet snel hoeven te vervangen.
Boomse dakpannen worden meestal met de hand gemaakt, maar er zijn ook machinaal vervaardigde boomse dakpannen verkrijgbaar. Deze laatste hebben niet dezelfde authentieke uitstraling als handgemaakte exemplaren, maar ze hebben wel een betaalbaarder prijskaartje. Het is dus aan u welke u kiest.

Zijn Boomse dakpannen geschikt voor elk type huis?
Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, niet elk huis kan uit de voeten met Boomse dakpannen. Deze dakpannen zijn namelijk niet goedkoop, wat betekent dat het gebruik ervan beperkt blijft tot een authentieke renovatie van een oude boerderij of hoeve. Met de juiste aanpak kan zo’n renovatie zeker de moeite waard zijn, maar het moet duidelijk zijn dat zo’n project een flinke investering vergt.
Boomse pannen werden oorspronkelijk gemaakt op basis van klei. De klei werd fijngestampt, met water vermengd en vervolgens in een pers in de gewenste vorm geperst. Voordat er ovens werden gebruikt, was het mogelijk de boomse pannen in de zon te bakken. Het resultaat? Een mooie, duurzame dakpan die goed bestand was tegen weersinvloeden. Oorspronkelijk waren deze dakpannen alleen verkrijgbaar in bruin en rood. Maar nu kunt u boomse pannen ook in andere kleuren vinden. Dankzij de moderne technieken is het natuurlijk niet meer nodig om de pannen in de zon te bakken. Ze zijn niet alleen gemakkelijker te maken dan vroeger, maar ook veel betaalbaarder.
Hou oud zijn boomse pannen?
Boomse dakpannen dateren uit de 19de eeuw. Ze werden vooral gebruikt in de streek van Boom, die tussen Antwerpen en Mechelen ligt. Daaraan dankt dit type dakpan ook zijn naam. Het is niet eenvoudig om een specifiek jaartal te geven wanneer deze tegels op de markt kwamen, maar men vermoedt dat ze al sinds 1850 in gebruik zijn. Het gebruik van Boomse dakpannen was vooral populair in de jaren 1920. In die tijd werden de rode Boomse dakpannen veel gebruikt omdat ze er goed uitzagen op de daken van veel grote bouwprojecten. Ze waren vooral populair na de Eerste Wereldoorlog, toen bouwmaterialen schaars waren en veel huizen in allerijl moesten worden gerenoveerd of herbouwd.
Boomse dakpannen zijn gemaakt van terra cotta klei en worden tweemaal gebakken bij hoge temperaturen om ze vorstbestendig en duurzaam te maken. Omdat deze kleidakpannen kunnen worden gerecycled en meerdere malen hergebruikt, zijn ze ook zeer milieuvriendelijk: u hoeft er niet bij elke dakrenovatie of dakopbouw nieuw materiaal voor te vervaardigen.
Prijs van boomse pannen
In het algemeen kun je zeggen dat een stuk dakpan tussen de 25 en 50 cent kost, maar de prijs hangt sterk af van de kwaliteit. De blauwe zijn net iets duurder dan de rode. Meestal kosten de rode dakpannen tussen de 25 en 50 cent per stuk en de blauwe tussen de 75 cent en een euro, maar de prijs hangt er erg vanaf.