Dakpanplaten

Dakpanplaten, dakplaten of ook wel dakpanprofielplaten genoemd zijn in opkomst. Veel mensen ontdekken het gemak van het gebruik van dakpanplaten. Ze zijn snel te leggen, hebben een scherpe prijs en hebben in vergelijking tot normale dakpannen een super laag gewicht. Hierdoor zijn ze ook te gebruiken voor gebouwen met een minder sterke draag constructie. Indien u kiest voor dakpanplaten dan heeft u grofweg de keuze uit 2 mogelijkheden:

Beide materialen hebben hun voor- en nadelen welke nader worden besproken in onderliggende artikelen. In het algemeen hebben beide soorten dakpanplaten een aantal unieke eigenschappen en voordelen welke we nader zullen bekijken.

Waarom dakpanplaten?

De voordelen van dakpanplaten zijn:

Gemak: Dakpanplaten zijn eenvoudig en snel te leggen. Veel sneller dan reguliere dakpannen, u legt immers minimaal 1m2 per keer, waardoor u met gemak 10m2 per uur kunt leggen. Dit scheelt in kosten indien u het uitbesteed, of in tijd indien u zelf gaat leggen.

Gewicht: Dakpanplaten hebben een laag gewicht (ongeveer 5kg m²). Hierdoor zijn ze ook te gebruiken voor zwakkere draagconstructies waarbij dakpannen geen alternatief zijn.

Prijs: De aanschaf per m2 voor een dakplaat ligt duidelijk lager dan voor 1m2 dakpannen.

Isolatie:Het is mogelijk geïsoleerde dakplaten te kopen, dit is bij dakpannen niet mogelijk waardoor u deze achteraf zult moeten isoleren.

Een dakpanplaat kunt u indien gewenst over bestaande dakbedekking heen leggen, bijvoorbeeld over een bestaand pannendak. De oude dakpannen hoeft u niet eerst te verwijderen dan dat scheelt in tijd en geld.

Dakpanplaten zijn onderhoudsarm en min of meer zelfreinigend. Door de speciaal vuil-afwerende coating welke op vrijwel iedere plaat gebruikt wordt krijgt vuil geen kans zich vast te hechten aan het materiaal.

Duurzaam: Dakpanplaten gaan lang mee en zullen vrijwel nooit beschadigingen of van het dak afwaaien. Dit is een veel voorkomend probleem met dakpannen waarna het vaak moeite kost exact dezelfde kleur en maat bij te bestellen.

Uiterlijk: Vanaf een afstand zijn dakpanplaten vrijwel niet meer te onderscheiden van reguliere dakpannen.

Veelal op maat geleverd: Indien u vooraf secuur opmeet dan kunt u de platen op maat bestellen. Dit voorkomt zaagwerk en zorgt voor een naadloos aansluitend dak!

Ook ideaal voor grote oppervlakken: Door het lage gewicht zijn dakplaten ideaal voor grotere operavlakten. Dankzij het lage gewicht zal het de draagconstructie minder belasten. Daarnaast zijn de platen door de coating zeer glad, en zal sneeuw zich niet ophopen en makkelijk naar beneden glijden.

Nadelen

Dakplaten kennen ook enkele nadelen:

Verkleuring: De platen kunnen na enkele jaren iets doffer worden van kleur.

Montage dakkapel: is lastiger dan bij dakpannen aangezien u in dit geval voor meer zaagwerk komt te staan. Uiteraard is dit niet onmogelijk maar vergt secuur opmeten.

Geluid: Met name bij niet geïsoleerde stalen dakpanplaten kan geluidsoverlast behoorlijk zijn (hagel / regen). Dit is bij dakpannen stukken minder. Om geluid en warmte te weren kunt u kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten.