Keramische dakpannen

De belangrijkste reden waarom keramische dakpannen zo populair zijn, is omdat het er goed uitziet en lang meegaat. Keramische dakbedekking is verkrijgbaar in een eindeloze hoeveelheid vormen en kleuren, waardoor het perfect is voor zowat elk huis – zowel modern als traditioneel.

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei en zand. De dakpannen worden in een mal in vorm geperst en vervolgens bij 1200 graden Celsius gebrand. Keramische dakpannen verkleuren niet, omdat ze tweemaal worden gebrand. Dit maakt ze ook duurzaam en bestand tegen weersinvloeden. Als een dakpan breekt, kan hij gemakkelijk worden vervangen door een nieuwe, omdat de kleuren perfect bij elkaar passen. De dakranden van de keramische dakpannen zijn zo gefelst dat ook hier geen water kan binnendringen en het water meteen wegloopt.

Keramische dakpannen zijn wel iets duurder dan betonnen dakpannen. Uit een prijsvergelijking blijkt dat keramische dakpannen gemiddeld ongeveer 20% meer kosten dan betonnen dakpannen. Een keramische dakpan gaat echter vier keer zo lang mee als een betonnen dakpan. Bovendien is het prijsverschil tussen een betonnen en een keramische dakpan minder groot. Dit maakt een keramische dakpan voor veel mensen een goede keuze.

Keramische dakpannen prijs

De prijs van keramische kleidakpannen schommelt tussen de € 45 tot 60 per m², inclusief btw en plaatsing. De werkelijke kostprijs van dakbedekking wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van het dak, het formaat van de dakpan en de hoeveelheid hulpstukken.

Grotere pannen vereisen minder tijd om het dak toe te leggen. Hoe kleiner de pan, hoe meer stuks je nodigt hebt en dus hoe hoger de plaatsingskost. Extra’s zoals dakkapellen, dakramen of schoorstenen, creëren maatwerk en doen de prijs stijgen. Ook de kleurkeuze is van invloed op de kosten: dakpannen in natuurlijke kleuren zijn goedkoper dan die welke met glazuur zijn gekleurd. Deze laatste vereisen een tweede bakproces in speciale ovens om een laag keramische verf aan te brengen.

De opkomst van de keramische dakpan is te danken aan verschillende factoren. Tien jaar geleden waren betonnen dakpannen opmerkelijk goedkoper en in veel meer kleuren verkrijgbaar dan dakpannen van klei. Het prijsverschil is nu echter niet meer zo groot en hun levensduur (> 100 jaar) is groter dan die van betonnen dakpannen (max. 50 jaar). Kortom, kleidakpannen zijn hun iets hogere investeringskosten op lange termijn meer dan waard. Wat de prijs betreft, zijn keramische dakpannen de interessantste oplossing.

Kortom, keramische dakpannen zijn hun iets hogere investeringskosten op lange termijn meer dan waard.

Een overzicht van de andere voordelen:

  • Authentieke, natuurlijke look
  • Duurzaam: bestand tegen weersinvloeden en chemicaliën
  • Langer mooi blijven
  • Een verouderde look is mogelijk
  • Ecologisch: recycleerbaar als gravel voor tennisbanen

In vergelijking met betonnen dakpannen hebben keramische dakpannen ook enkele nadelen:

  • Iets duurder
  • Duurt langer om te leggen
  • Grotere impact op het milieu door het bakproces

Keramische dakpannen kosten meer dan betonnen dakpannen, maar ze hebben verschillende voordelen die dit nadeel ruimschoots compenseren. Bovendien vinden de consumenten ze er mooi uitzien en mooi verouderen, en ze zijn ook milieuvriendelijker.

De verschillende merken en producenten van keramische dakpannen

Er zijn nogal wat fabrikanten van keramische dakpannen. Hieronder vindt u een lijst van populaire merken op de Nederlandse dakpannenmarkt.

Koramic

Koramic is het onderdeel van het Oostenrijkse concern Wienerberger dat keramische dakpannen op de markt brengt. U heeft de keuze uit vlakke, licht golvende of sterk golvende dakpannen, goed voor in totaal meer dan 25 soorten keramische dakpannen. Bovendien krijgt u 30 jaar garantie op de levering en plaatsing van keramische dakpannen met vorstschade.

Eternit

Eternit bestaat als fabrikant van dakpannen al meer dan 100 jaar. Ze maken deel uit van Etex, een Belgische industriële groep gespecialiseerd in de productie en verkoop van hoogwaardige bouwmaterialen en -systemen. Ze zijn actief in 42 landen, stellen 17.500 mensen tewerk en hebben een jaaromzet van 3 miljard euro. U heeft de keuze tussen 15 verschillende soorten keramische tegels. Eternit biedt ook een garantie van 30 jaar.

Monier

Met 152 productiecentra en 11.000 medewerkers wereldwijd is Monier ook op het gebied van bouwmaterialen een echte wereldspeler. Met meer dan 15 soorten keramische dakpannen vindt u voor elk dak de juiste dakpan. Een garantie van 30 jaar is ook voor kleidakpannen de standaard. Het productassortiment omvat zowel platte dakpannen als dakpannen met ronde en vierkante randen. De modernste technologie garandeert kleurechtheid en hoge kwaliteit.

Naast Duitsland en Oostenrijk worden talrijke andere landen in Europa bevoorraad met de producten. Dankzij de uitstekende afwerking en de jarenlange ervaring op dit gebied, kan Monier zijn klanten een hoge mate van betrouwbaarheid bieden.

Creaton

Creaton is een van de grootste producenten van keramische dakpannen in Duitsland en is al meer dan 150 jaar succesvol actief op de markt. Naast kleidakpannen met ronde of vierkante kanten biedt Creaton ook speciale producten aan, zoals losse stukken voor dakkapellen of puntgevels of speciale vormen zoals zadeldaken.

De fabrikant onderscheidt zich door een breed scala aan kleuren en designs die individuele vormgevingsmogelijkheden voor elk project mogelijk maken. Daarbij staat uitstekend vakmanschap centraal: alle productiestappen worden uiterst nauwkeurig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alleen perfect vervaardigde producten de fabriek verlaten.

Tegola Canadese

De Italiaanse fabrikant Tegola Canadese produceert al sinds 1906 keramische dakpannen. Het assortiment van het bedrijf omvat meer dan 20 verschillende soorten en kleuren keramische dakpannen. Dit betekent dat Tegola Canadese een van de grootste leveranciers in Italië is, maar ook wereldwijd. Naast de traditionele kleidakpannen kan Tegola Canadese ook speciale oplossingen bieden, zoals “Cotto eterno”, een zelfreinigende kleidakpan (die geen verdere behandeling nodig heeft), of “BioCeramica”, een warmte-isolerende kleidakpan met uitstekende isolerende eigenschappen.

Brava

De Amerikaanse fabrikant Brava biedt u een breed assortiment hoogwaardige dakbedekkingsproducten, gemaakt van 88% natuurlijke materialen. Brava vertrouwt ook op milieuvriendelijke productiemethoden en gebruikt waar mogelijk gerecycleerd materiaal. Naast de klassieke dakpannen biedt Brava ook kunststof dakpannen en cederhouten dakpannen – een innovatief alternatief voor de standaard keramische dakpannen.

Bramac

Bramac is een van de grootste dakbedekkingsbedrijven in Europa. Het bedrijf heeft een lange traditie, die begon in 1873 met de eerste productie van dakpannen. Vandaag de dag zijn er ongeveer 1.500 soorten keramische dakpannen voor individuele ontwerpmogelijkheden voor uw huis.

Braas

De Duitse fabrikant Braas produceert al dakpannen sinds de jaren 1950 en is gespecialiseerd in innovatieve producten. Het merk staat synoniem voor kwaliteit en innovatie en is een van de grootste dakpanbedrijven wereldwijd. Met meer dan 30 verschillende soorten dakpannen vindt u bij Braas precies wat u zoekt, of het nu gaat om terracotta of betonnen dakpannen.

Dakpannen door Tondach

De Tondach Group is Europa’s grootste producent van keramische dakpannen met productiefaciliteiten in acht Europese landen. Dit maakt duidelijk dat Tondach ook een internationale speler is. Met 14 verschillende soorten kleidakpannen kunt u zien dat Tondach een breed assortiment aanbiedt.