Kunststof dakpanplaten

Kunstof dakpanplaten zijn sterk in opkomst. Dit komt met name omdat ze eenvoudig te leggen zijn waardoor dit voor vrijwel voor iedere klusser zelf te doen is. Daarnaast zijn kunststof dakpanplaten goedkoper dan normale dakpannen, zowel in aanschafprijs maar ook qua arbeid. Dit maakt het tot een populair alternatief ten opzichte van de “normale” dakpannen.

De voordelen van dakpanplaten zijn dus duidelijk, maar kunststof heeft nog een aantal extra voordelen ten opzicht van bijvoorbeeld stalen dakpanplaten:

Gewicht

Allereerst is dat het gewicht. Kunststof is een licht materiaal waardoor het eenvoudig (zelf) te verwerken is. Dankzij het lage gewicht is het ook geschikt om te gebruiken voor grote oppervlakten met een minder sterke draagconstructie. Kunststof is wel vatbaarder voor wind, dus zorg ervoor dat u de dakpanplaten goed vast zet. Met name bij grotere oppervlakten bestaat de kans dat de wind hier anders vat op krijgt.

Isolatie

Een ander voordeel van kunststof is dat het een goede isolerende werking heeft. Zowel geluid maar ook warmte zal beter geweerd worden. Met name indien er mensen werkzaam zijn is kan het beperken van het geluid (door regen / hagel) een overweging zijn om voor kunststof dakpanplaten te kiezen. Het is mogelijk om kunststof dakpanplaten inclusief isolatie te bestellen waardoor u een nog betere warmte en geluidsisolatie kunt realiseren.

Een bijkomend voordeel van deze goede isolatie is dat condensvorming minder snel op zal treden. Doordat er een minder groot temperatuurscheerschil ontstaat tussen de buitenzijde van het dak en de binnenzijde zal vocht minder snel condenseren. Hierdoor worden vochtproblemen voorkomen.

Stevigheid

Zoals eerder al aangegeven, kunststof is een licht materiaal waardoor het gevoeliger is voor windvlagen en storm. Een goede bevestiging van de platen is dan ook meer dan noodzakelijk om zwaardere stormen te overleven. Daarentegen is kunststof tot bepaalde hoogte elastisch waardoor het beter bestendig is tegen hagel dan andere materialen. Er zullen geen deuken ontstaan.

Kunststof dakpanplaten monteren

Bij de montage van dakpanplaten is het van belang dat u rekening houdt met de maximale hellingshoek waarop de platen gemonteerd kunnen worden. Deze hellingshoek verschilt per merk / type dus ervoor dat u zich hierover laat informeren voordat u de dakpanplaten koopt. In de meeste gevallen kunt u vanaf een hellingshoek van 7 graden probleemloos aan de slag. Wordt deze hoek groter, dan is de kans dat water tussen de kieren naar binnen loopt groter waardoor eventueel afkitten van de kieren tussen de kunststof dakpanplaten noodzakelijk kan zijn. Let op, de minimale hellingshoek verschilt per merk / type!

Enkele tips bij de montage van dakpanplaten:

  • Meet vooraf goed uit, veelal worden de dakpanplaten op maat geleverd
  • Moet u alsnog bijsnijden, gebruik hiervoor een metaalzaag. Een slijptol kan de coating beschadigen.
  • Indien dakpanplaten elkaar overlappen, houd dan een minimale overlap van 20 cm aan.
  • Houd globaal een minimale dakhelling van 7 graden aan, tenzij anders gedocumenteerd
  • Schroef altijd in het dal van de plaat, nooit op het hoogste punt en gebruik hiervoor zelf borende schroeven
  • Indien de kunststof dakpanplaten elkaar overlappen, schroef deze dan aan elkaar vast bovenop de golf.
  • Maak na montage de platen goed schoon om eventuele boor en zaagresten te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of spuit schoon met de tuinslang.

Kunststof dakpanplaten prijzen

De prijzen van kunstof dakpanplaten verschillen per merk en type. Om een globaal beeld te krijgen van de prijs kunt u onderstaande tabel als richtlijn aanhouden.

[table id=1 /]