Metalen dakbedekking en dakpanplaten

Metalen dakbedekking is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is te danken aan de lange levensduur, het installatiegemak en het lage onderhoud. Metalen dakbedekking is er in drie hoofdtypen: aluminium, koper en staal.

Stalen dakbedekking

Stalen dakbedekking is de meest populaire keuze voor huiseigenaren vanwege de duurzaamheid en brandwerende eigenschappen. Stalen dakbedekking is gemaakt van gegalvaniseerd staal (met zink bekleed) of van Galvalume staal (bekleed met aluminium en een zinklegering). Stalen daken zijn vrij zwaar en kunnen extra structurele steun aan het frame van uw huis nodig hebben.

Stalen daken zijn een goede keuze als u een duurzame dakbedekking met een lange levensduur wilt. Staal is een van de meest corrosiebestendige, lichtste en sterkste materialen die beschikbaar zijn voor het dak van uw huis. Deze daken zijn bestand tegen vuur, wind, ongedierte en andere schade. Ze hebben een lange levensduur en zullen niet rotten of schimmelen, zelfs niet in vochtige omstandigheden

Stalen daken behoren tot de meest milieuvriendelijke opties op de markt, omdat ze voor 100 procent gerecycleerd en hergebruikt kunnen worden. Huiseigenaren moeten rekening houden met hoge installatiekosten als ze kiezen voor stalen dakbedekking.

Aluminium dakbedekking

Aluminium daken zijn licht en duurzaam, maar duurder dan andere metalen daken. Aluminium daken worden het best geïnstalleerd op huizen die gelegen zijn in gebieden waar niet veel sneeuw valt, omdat ze gemakkelijk kunnen indeuken. Aluminium dakbedekking is daarentegen een dakbedekkingsmateriaal dat geschikt is voor klimaten met zware regen. Het roest niet, dus het is een goede keuze voor mensen die in kustgebieden wonen. Aluminium panelen worden gemaakt van gerecycleerde materialen en zijn recyclebaar aan het einde van hun levensduur. Ze wegen minder dan leisteen, beton en dakpannen van klei, maar meer dan asfalt shingles. Aluminium dakpanelen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en stijlen, zodat ze bij elke architectuurstijl passen.

Koperen dakbedekking

Koperen daken zijn uiterst duurzaam en gaan lang mee, maar zijn ook erg duur. Koperen daken zullen na verloop van tijd op natuurlijke wijze patineren (groen worden), wat door sommige huiseigenaren om esthetische redenen gewenst kan zijn.

Hoewel koperen dakbedekking niet vaak in de woningbouw wordt gebruikt, is het toch de moeite waard om het hier te vermelden vanwege zijn lange geschiedenis als bouwmateriaal. Koper wordt al duizenden jaren gebruikt om van alles te maken, van sieraden tot munten. Vandaag de dag is het een veelgebruikt materiaal voor het maken van pijpen, keukengerei, muziekinstrumenten en – jawel – dakpannen.

Koperen dakbedekking is echter niet goedkoop en kan moeilijk te vinden zijn. Als u geïnteresseerd bent in dit materiaal, ga dan op zoek naar een lokale leverancier of probeer online te zoeken.