Oud Hollandse dakpannen

OudHollandse dakpannen, ook wel holle pan, hollandse dakpan, oude holle pannen of S-pan genoemd, zijn kenmerkend doordat het waterafvoerend gedeelte een gebogen vorm heeft. Deze dakpannen zijn geschikt voor daken met een minimum helling van 25° (met onderdak).

De oud hollandse dakpannen zijn kenmerkende Nederlandse dakpannen en behoren zonder twijfel tot de oudste dakpannen van de Nederlandse daken. Nog steeds wordt deze pan veel gebruikt voor de bedekking van vooral oude panden. De pan heeft een monumentaal voorkomen doordat hij lang en smal is, en een sterke golving heeft. Vooral de kleuren oud rood en oud blauw geven de pan een extra historisch karakter.

De oud hollandse dakpan is de voorloper van de machinaal geproduceerde, en beter afsluitende “verbeterde” en de “opnieuw verbeterde hollandse pan“. De laatst genoemde is van afstand afstand niet of zeer moeilijk te onderscheiden van de oud-Hollandse pan, die geen kop- en zijsluiting heeft.

De oud hollandse dakpan is ook bekend in Belgie, waar hij de (oud-) Vlaamse pan genoemd wordt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] a thatched roof made of reed. This was customary for the older farm houses. I had always lived in homes with tile roofs and these tiles usually last at least 50 years. My brother lives in a house that is over a 100 […]

trackback
10 jaren geleden

… [Trackback]…

[…] There you will find 95208 more Infos: dakpanneninfo.nl/oud-hollandse-dakpannen/ […]…

trackback
9 jaren geleden

luottoa

Johnathan