De prijs van dakpannen

Hoewel gebruik van goedkoop materiaal van invloed is op de kostprijs, wordt de prijs van dakpannen voornamelijk bepaald door de moeilijkheidsgraad van het dak, de grote van de dakpan en het gebruik van hulpstukken.

Daken met weinig onderbrekingen (dakkapellen, dakvlakramen, schoorstenen) kunnen snel bedekt worden. Hierdoor kan er flink bespaart worden op de arbeidskosten.

Het tweede voordeel van een simpele dakvorm is dat er vaak grotere dakpannen geplaatst kunnen worden. Indien er grootformaatpannen gebruikt kunnen worden zal de prijs van dakpannen minder worden.

Daarnaast zullen er, indien er gebruik gemaakt wordt van grote dakpannen, er totaal minder pannen nodig zijn om het hele dak te bedekken. Hierdoor zal de prijs per stuk van de dakpan dalen.

Andersom geld dat voor daken met een complexere vorm meer tijd nodig is om deze te leggen, waardoor de dakpannen prijs stijgt. Daarnaast zijn voor complexere dakvormen vaak kleinere, dus meer dakpannen nodig waardoor de prijs v/d dakpannen stijg.

 

Hulpstukken

Voor een goede technische, waterdichte dakafwerking is het gebruik van hulpstukken noodzakelijk. Deze zijn zo gemaakt, dat ze enerzijds aansluiten op de gebruikte dakpannen en anderzijds op de dakbeëindiging en dakdoorbrekingen.

Voorbeelden van hulpstukken zijn o.a. ventilatiepannen of metalen droge ondervorsten. Deze zorgen voor de noodzakelijke ventilatie en isolatie tussen de dakpannen en het "onderdak" . Hulpstukken maken de prijs dakpannen wat hoger, maar het is om bovenstaande redenen onderstandig hierop te besparen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties