Klein Romaanse dakpannen

De Romaanse dakpannen, ookwel Gotische dakpan of kleine Romaanse dakpan genoemd, wordt gekenmerkt door een grote golving en een relatief klein plat vlak. Het verschil tussen de dakpannen is dat de Romaanse pan een constante bolling heeft en de Gotische een meer of minder taps toelopende bolling.

De Romaanse dakpan dakpan stamt oorsponkelijk, zoals de naam al zegt, uit de romaanse bouwkunst. In het begin van de 20e eeuw werd de pan, uit nostalgische overwegingen, weer in productie genomen. Hij wordt vooral gebruikt voor woningen in Spaanse stijl. Dit is dan ook de reden dat ze in veel typische zuiderse kleuren verkrijgbaar zijn.

De romaanse dakpannen bestonden vroeger uit twee delen (de holle en bolle golf), maar wordt tegenwoordig als een geheel geproduceerd. Uit de verte lijkt dit dan op een middeleeuws dak met lose holle en bolle pannen.

Door de oorspronkelijk losse delen aan elkaar vast te maken ontstaat er een dakpan waarmee het dak snel gedekt worden. Bovendien zijn ook de comfortabele ribbels van de aansluitingen aanwezig. Deze Romaanse pan is geschikt voor daken met een minimum helling van 25° (met onderdak).

Klein Romaanse dakpan

Groot romaanse dakpan

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties