Solar dakpannen

Solar dakpannen of ook wel zonnepaneel dakpannen, of zonneenergie dakpannen genoemd geven een compleet nieuwe dementie aan een eeuwenoud product. Solar dakpannen zijn simpel gezegd normale dakpannen met een geïntegreerde zonnecel. Geniaal door eenvoud!

Soorten en maten

Zonnepaneel dakpannen zijn nieuwe en de ontwikkelingen zijn in volle gang. Op dit moment zijn er globaal 2 soorten solar dakpannen verkrijgbaar verkrijgbaar.

Zonnepaneel bovenop de dakpannen

Dit type wordt is over 3 of 4 dakpannen gemonteerd , waardoor je meerdere mini zonnepanelen plaatst. Zie de foto aan de de rechterkant van deze alinea. Deze panelen passen naadloos tussen de meest voorkomende dakpannen zoals de sneldekker dakpannen van Monier. U verwijderd de 3 of 4 standaard dakpannen en legt daarvoor in de plaats 1 solar dakpan terug.

Zonnepaneel in dakpanvorm

Wat ons betreft nog mooier zijn de zonnepanelen in dakpanvorm. Dit zijn normale dakpannen waarin een zonnecel zit verwerkt, zie foto aan de rechterkant van deze pagina. Deze zonne energie dakpannen vallen het minst op, en zijn van een afstand vrijwel niet te onderscheiden van normale dakpannen.

Voordelen solar dakpannen

Solar dakpannen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere zonnepanelen. Allereerst is dat uiteraard het visuele aspect. Veel mensen vinden grote zonnepanelen op hun dak lelijk en dat is met zonnepaneel dakpannen opgelost.

De solar dakpannen hebben het formaat van een normale keramische dakpan, en kunnen dus ook op dezelfde manier geplaatst worden. Solarpannen worden rechtstreeks op een standaard panlat gelegd. Ook zijn de pannen voorzien van alle benodige kabels en connectoren, waardoor al het installatiewerk binnen uitgevoerd kan worden.

Heeft u een dak met onregelmatige vormen, of met een dakraam of dakkapel? Geen probleem, u legt de dakpannen er gewoon omheen en benut zo het volledige dakoppervlak.

Bij reguliere zonnepanelen is het altijd rekening houden met de dakhelling. Voor dakpannen in de vorm van zonnepanelen geldt dat de dakhelling mag variëren tussen de 20 en 80 graden.

Het rendement van een solar dakpan is gelijk aan die van reguliere zonnepanelen.

Het gewicht van de zonnepaneel dakpan is lager dan reguliere zonnepanelen. De constructie van uw dak hoeft in de meeste gevallen niet aangepast te worden.

De levensduur bedraagt 20 to 30 jaar, dus u kunt een lange tijd vooruit.

Nadelen

Zijn er dan echt enkel voordelen te noemen? Nee, we hebben toch ook een aantal nadelen ontdekt aan dit type dakpan.

Allereerst is dat de montage. Ook al is dit niet ingewikkeld, het kost wel wat tijd om alle losse dakpannen met elkaar te verbinden. Iedere dakpan is nu een klein zonnepaneeltje, en die zullen dus stuk voor stuk aangesloten moeten worden.

De prijzen van solardakpannen liggen hoger dan die van normale zonnepanelen. Reken op 1,5 a 2 x zo duur waarbij de pannen met geïntegreerd zonnepaneel duurder  zijn dan de solardakpannen waarbij het paneeltje bovenop de pan ligt.