Stalen dakpanplaten

Stalen dakpanplaten

Stalen of metalen dakpanplaten / dakpanprofielplaten zijn een prima alternatief ten opzicht van de “normale dakpannen”. Ze zijn snel en eenvoudig te monteren, hebben een laag gewicht (ca 5 kg/m² tov dakpannen: 30 – 50 kg/m²) en zijn veelal niet te onderscheiden van normale dakpannen. Net zoals kunststof dakpanplaten hebben stalen dakpanplaten een aantal specifieke eigenschappen en voordelen die we in onderstaande paragrafen zullen bekijken.

Toepassingen

Het gebruik van dakpanplaten is in opkomst. De stalen en aluminium varianten worden steeds meer gebruikt, onder andere als dakbedekking voor vakantiehuisjes, boerderijen, stallen en schuren. Tegenwoordig zijn de platen zo mooi gemaakt dat het verschik met echte dakpannen vrijwel niet meer waarneembaar is.

Staal of aluminium?

Behalve van staal worden dakpanprofielplaten ook van aluminium gemaakt. Beide soorten materialen zijn verkrijgbaar met verschillende coatings en vele kleuren. Het voornaamste verschilt tussen staal en aluminium is het gewicht. Stalen dakpanplaten zullen wat zwaarder wegen (ongeveer ca.5 kg/m²) dan de aluminium variant, waardoor het monteren wat lastiger zal zijn. Een bijkomend voordeel is dat aluminium niet kan roesten.

Daarentegen is staal een harder / steviger materiaal waardoor het beter bestendig zal zijn tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan weersinvloeden (hagel en stormschade). Ook zijn stalen dakpanplaten goedkoper dan aluminium dakpanplaten, simpelweg omdat aluminium een duurder materiaal is dan staal.

Soorten en isolatie

Net zoals de geïsoleerde kunststof dakpanplaten zijn ook de metalen dakpanplaten in een geïsoleerde versie te verkrijgen (zowel warmte als geluidsisolatie). Met name indien het gaat om bewoonde bebouwing is isolatie een groot voordeel, zo niet een must. Metaal heeft van zichzelf een zeer slechte isolerende werking waardoor geluid (hagel / regen) en warmte / zonnestraling vrij spel hebben. Daarnaast zal door het verschil in temperatuur tussen de buitenzijde van de dakpanprofielplaten en de binnenzijde condens ontstaan. Door warmte isolatie zal dit voorkomen worden waardoor (schade door) vocht en schimmel geen kans krijgt.

Indien u toch kiest voor niet geïsoleerde platen dan kunt overwegen te kiezen voor dakpanplaten met een “anti drup” systeem. Dit is een filtlaag bevestigd onder de plaat dat het vocht tijdelijk opneemt. Zodra de weersomstandigheden veranderen (betere ventilatie / warmer weer) zal het vocht vanzelf verdampen vanuit de filtlaag zonder dat er druppels ontstaan. Standaard isolatie bestaat meestal uit een laag van polyurethaanschuim dat zowel condensvorming als wel warmte / kou beter reguleert.

Prijzen

De prijzen van de stalen dakpanplaten verschillen onderling. Dit heeft met name te maken met het materiaal waarvan de platen gemaakt zijn. Aluminium is een duurder materiaal dan staal, waardoor aluminium dakpanplaten duurder zullen zijn in aanschaf. Om een idee te krijgen van de prijzen vind u in onderstaande tabel een overzicht.

[table id=2 /]