tegeldakpannen

Tegeldakpannen en leidakpannen

Tegeldakpannen, ook wel leidakpannen genoemd zijn gemaakt van klei en geven het dak een vlakke en egale structuur. Er bestaan veel verschillende soorten tegelpannen welke onderling verschillen qua vorm en kleur. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten afwerking zoals:

  • verweerde patina
  • engobe
  • edel-engobe
  • mat geglazuurd
  • glanzende glazuurlaag
  • gesmoord

Omdat de pannen onderling enigszins van kleur kunnen verschillen, moeten ze voor het leggen met elkaar vermengd worden om kleurverschillen op het dak te voorkomen.

Tegelpannen hebben een kleinere afmeting dan gewone dakpannen. Het plaatsen van dit soort dakpannen is dus arbeidsintensiever en zal daarom ook duurder zijn. Ook is er meer materiaal zoals panlatten en tengellaten nodig. Tegelpannen worden aan de panlalten vastgespijkerd. Hiervoor moeten roestvrijstalen of koperen spijkers gebruikt worden.

Tegelpannen kunnen gebruikt worden bij daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden met het onderdak. De pannen kunnen gebruikt worden op zowel een hellend dakvlak als wel op een verticaal vlak (als gevelbekleding).

De lengte overlap is afhankelijk van de dakhelling waarop de pannen geplaatst te worden. Hoe minder de helling, hoe meer de pannen elkaar moeten overlappen. De dakhelling zal dus een grotere factor spelen met betrekking tot de kosten. Doordat tegelpannen elkaar overlappen, zorgen ze voor een zeer goede regen en winddichtheid.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties