Wat kost een dakpan?

Pannendaken zijn erg populair in Nederland. Echter, een pannendak zal na verloop van tijd slijten. Op het moment dat u merkt dat uw dak beschadigd is, is het belangrijk om een vakman te bellen. In dit artikel leest u meer over de kosten van dakpannen en hoeveel het kost om een dak te laten pannendelen.

De kosten van het laten dakpannen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort dakpan dat u kiest. Betonnen dakpannen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan kleidakpannen. De kosten per vierkante meter voor het leggen van dakpannen liggen tussen de €50 en €60. Als u een standaard dak heeft met een oppervlakte van 85 m2 dan zullen de totale kosten tussen de €4.250 en €5.100 liggen.

De prijs is afhankelijk van het soort dakpannen dat u kiest en de grootte van uw dak. Hoe groter uw dak, hoe lager de prijs voor het plaatsen van dakpannen per vierkante meter. De prijs voor het plaatsen van dakpannen hangt ook af van het feit of uw oude dakpannen al dan niet worden verwijderd.

De prijs van een nieuw pannendak

De prijs van een nieuw pannendak hangt dus af van verschillende factoren. Wilt u bijvoorbeeld het hele dak vervangen of alleen de dakpannen? Wordt uw nieuwe dak schilddak of hamerslag? En wilt u ook de dakgoten vervangen? Hieronder leggen we uit hoe de prijs wordt bepaald en wat u zelf kunt doen om de prijs zo laag mogelijk te houden.

De kosten van een nieuw pannendak: de belangrijkste factoren

Hoeveel kost een nieuw pannendak per m2? Dit is moeilijk in het algemeen te beantwoorden omdat er veel factoren zijn die de prijs bepalen:

  • Oppervlakte
  • Wilt u alles vervangen of alleen de pannen opnieuw laten leggen
  • Of u alleen nieuwe dakpannen wilt of ook een nieuw dak (en dan de dakisolatie van binnenuit)
  • Of u een schilddak neemt of dat u het laat uithameren (ouderwetse/ traditionele methode)
  • Moeten de hemelwaterafvoeren en dakgoten ook vervangen worden?
  • Worden de boeiboorden ook vervangen?
  • Wilt u dakramen vervangen en zo ja, hoeveel?

Wat kosten betonnen dakpannen per m2

Betonnen dakpannen worden gegoten in plaats van gebakken. Het beton wordt in een mal gedaan en daar wordt het uitgehard. Daarna worden ze afgewerkt met een coating van een bepaalde kleur, waardoor ze een glad oppervlak krijgen en algen- en mosgroei kunnen voorkomen. U kunt ook kiezen voor betonnen dakpannen zonder deze coating, maar dan heeft uw dak een minder lange levensduur. De voordelen van betonnen dakpannen zijn dat ze financieel minder kosten dan keramische dakpannen en dat de installatie ook goedkoper is omdat het heel snel kan gebeuren. Ze zijn ook milieuvriendelijker omdat de methode om ze te vervaardigen minder energie vergt. Betonnen dakpannen veranderen niet van afmeting bij bepaalde temperaturen en ze zijn zwaar zodat ze stevig op uw dak blijven liggen.

De nadelen van betonnen dakpannen zijn onder meer hun korte levensduur (ongeveer 20 jaar) in vergelijking met keramische dakpannen (ongeveer 50 jaar). Uw keuze moet afhangen van hoe lang u van plan bent in uw huis te wonen, en van de vraag of u nu of later meer geld wilt uitgeven. Het kan gebeuren dat u uw dak drie keer moet vervangen in de tijd dat keramische dakbedekking nog in perfecte staat zou zijn. Als u van plan bent uw huis te verkopen, bedenk dan dat kopers een keramische dakpan van goede kwaliteit meer zullen waarderen dan een betonnen dakpan.

Wat kosten keramische dakpannen per m2

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei die wordt gewonnen uit Nederlandse rivieren. Het is een perfect bouwmateriaal omdat de voorraad onuitputtelijk is. Deze klei wordt in mallen in de juiste vorm geperst en gaat daarna de oven in. Door ze op hoge temperaturen te bakken, worden ze een zeer sterke en harde dakpan. De langste levensduur krijgt u als de keramische dakpannen worden voorzien van een glazuurlaag. Deze gladde laag beschermt tegen algen- en mosgroei, maar ook tegen slijtage. Voordelen van keramische dakpannen zijn dus de lange levensduur die kan oplopen tot 100 jaar en omdat ze met een aantal hulpstukken gelegd kunnen worden zodat zelfs de moeilijkste daken geen probleem zijn.

Een nadeel van keramische dakpannen ten opzichte van betonnen dakpannen is dat ze zwaarder wegen en dit betekent dat u uw dakspanten op sterkte moet laten controleren voordat u keramische dakpannen kunt leggen. Keramische dakpannen hebben dus een iets hogere kostprijs dan betonnen dakpannen, maar betalen zich terug door hun lange levensduur als u er rekening mee houdt dat u ze maar één keer in uw leven hoeft te vervangen.